Rondje rem

Rondje rem

al ruim 40 jaar een begrip in de zeilwereld

We gaan even terug naar 1977 waar Bram Dijkshoorn van zeilschool MIFUNE het “Rondje Rem” bedacht. Een tocht van Parnassia om het Rem eiland (voormalig tv station) en terug een kleine 100 kilometer, groots opgezet met ondersteuning van onze Bloemendaalse Reddingsbrigade en Het Pall Mall surf to sailing team. Na ronde om Texel de grootse zee wedstrijd. Na een aantal jaren heeft de Watersportvereniging Zandvoort de organisatie overgenomen.

Vanaf dat moment werd de lange afstandsrace van gevaren vanuit Zandvoort via Noordwijk naar het REM-eiland en terug. Na het verwijderen van het REM-eiland is er als alternatief de NAM 22-boei voor Katwijk gekozen. En daar is de naam NAM-REM race ontstaan. 

Gemeten langs een rechte lijn, is de race bijna 50 kilometer lang. 

Maar ja geen zeilboot die zo’n afstand in een rechte lijn kan varen dus varende is de afstand net als vroeger zo rond de 100 km. Bij zo’n unieke wedstrijd waarbij de zeilers ook nog 5 kilometer uit de kust varen, is veiligheid altijd een speerpunt. Zonder de hulp en begeleiding van de verschillende KNRM’s en Reddingsbrigades van Katwijk, Noordwijk, Bloemendaal en Zandvoort is zo’n event niet uit te voeren. Ook de Noordwijkse en Katwijkse catamaran-verenigingen zijn tijdens de race nauw betrokken en bewaken zij vanaf het strand de te varen routes.

In de hoogtijdagen stonden er wel 100 catamarans aan de start. 

Sinds 2022 heeft de organisatie van Rondje Rem besloten de kitefoilers en wingfoilers toe te voegen aan het event en het watersport evenement uit te breiden. En met succes! Want in de eerste editie stonden er maar liefst 26 kitefoilers en 14 wingfoilers aan de start. Iedere discipline heeft zijn eigen af te leggen afstand en parcours.

Een super leuk watersport spektakel om bij te zijn, of je nu mee wilt doen of liever als toeschouwer de watersporters komt toejuichen! 

Historie Rem Eiland

Het Rem eiland, een iconisch bouwwerk dat een rijke geschiedenis kent.

Het voormalige offshore platform was in de jaren 60 van de vorige eeuw het toneel van controversiële televisie-uitzendingen onder de noemer RTV Noordzee. Het eiland, dat gelegen was in de Noordzee, diende als zendmast voor de uitzendingen en er werd een studio gebouwd waarin de programma’s werden opgenomen.

Uit de REM kwam later de legale Nederlandse zendgemachtigde TROS voort. De naam TROS werd overigens reeds gebruikt toen er vanaf het REM-eiland werd uitgezonden

Het REM eiland was destijds een symbool van de jeugdcultuur en het succes van de uitzendingen zette de Nederlandse regering onder druk om de televisiewetgeving te veranderen, waardoor commerciële televisie mogelijk werd gemaakt. Het is dan ook niet overdreven om te stellen dat het REM eiland een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Nederlandse televisie-industrie. Lees hier meer over de geschiedenis van het REM eiland.

Tegenwoordig is het REM eiland omgebouwd tot een restaurant en een populaire attractie voor toeristen. Een ideale plek om te genieten van heerlijk eten en drinken.

Kortom, het REM eiland is een uniek bouwwerk met een rijke geschiedenis.

meet the team

De organistatie

Jan Willem Te Gussinklo

Voorzitter

Elja Boxman

Coördinatie & sponsoring

Karin Kelder

Regatta office (zeilers en foilers)

Bert-Jan Werkman

Logistiek & veiligheid

Lara Vos

Entertainment & horeca

Liesbeth Hassing

Marketing & communicatie

In 2022 aan de start
45

Catamarans

26

Kite foilers

14

Wingfoilers

0

Windfoilers

Schrijf je nu in!

Wil jij ook meedoen met de mooiste zee wedstrijd van Nederland? Zorg dat je je op tijd inschrijft en je plekje bemachtigd aan de startlijn.

onze blog

lees hier de laatste nieuwsberichten